Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Základní zásady výživy koní

Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Huculská klisna 25 let

Autor: Veronika Datum: 04.04.2022 10:38
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu ohledně výživy huculské klisny ve věku 25 let. Klisna se těší relativně dobrému zdraví, avšak poslední rok pozorují hubnutí, hlavně v zádi. Klisna již nemůže nosit jezdce a jediný pohyb, který jí lze zajistit je přiměřeně dlouhá procházka na vodítku. Klisna je v pastevním ustájení, s velkým zděným přístřeškem, celodenní přísun sena, pastvy, večer krmena řepnými řízky (cca 300g) s výživou na klouby od TopVet, 100g lněného semínka, 20g kurkumy, mrkev. Kobyla je při chuti, váhově cca 400 kg. Než se pustím do změn jídelníčku, ráda bych znala názor odborníka i ohledně přibližných gramáží, nebráním se vojtěšce, případně sóje či jinému vhodnému krmivu. Zároveň mě zajímá, zda má smysl koni podávat minerálku... Předem velice děkuji za odpověď. Hezký den.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Když začnu odzadu, tak minerální doplněk má určitě smysl. Nemyslím tím kostku lizu, kde sice výrobce uvádí přítomnost nějakého mikroprvku, ale skutečný doplněk vitamínů a minerálů. Je možné použít například HORSAL LECKSCHALE, kde si kůň, přesně podle své aktuální potřeby nalíže tolik, kolik aktuálně potřebuje. 

Co se týká kondice, tak se bez dostatečného pohybu udržet nedá. Vzhledem k věku vaší klisny, je to zhoršení kondice téměř normální a nemůžeme očekávat nějakou větší fyzickou zátěž.
Opadnutí svalů na zádi případně hřbetu souvisí s tím, že kůň začne využívat své vlastní tělesné zásoby, jeho kvalita trávení je už zhoršená a nestačí pro potřeby organismu. 

Co pro ní můžeme udělat z hlediska výživy.
Rozhodně bych opustil krmení cukrovarských řízků, není to krmivo, které koním přináší dostatek živin.
Lněné semínko extrudované je dobré krmit nyní, když přelínává, až bude na pastvě tak nemá smysl.
Kurkuma v množství 20 g neznamená pro 400 kg koně vůbec nic, jen pro vás zbytečně utracené peníze.

U huculského koně není žádoucí krmit větší množství jádra, ale u starších koní se tomu nevyhneme.
Doporučil bych vám upravit krmnou dávku takto:

Seno bez omezení, pak bude pastva
Ječmen mačkaný 0,3-0,5 kg
Sojový extr. šrot 0,3 kg
Sladový květ 0,15 kg
nebo HORSAL W3 0,5-0,8 kg

Přeji hezký den.

04.04.2022 13:42

Veronika Gardlová

Dobrý den, pane doktore, děkuji za rychlou odpověď. Lze něčím ječmen nahradit? Máme pouze 2 koně a nemáme možnost obilí mačkat. Lze použít např. ječný šrot?

05.04.2022 12:04

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Šrot raději ne, je příliš jemný a koně ho zbytečně hltají. Je možné krmit celý ječmen, případně ho před krmením navlhčit - ne namáčet.

Hezký den přeji.

05.04.2022 17:15
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní