Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa chovných klisen a sajících hříbat

Kojící klisny a sající hříbata je velmi citlivá kategorie. Zejména zde musíme plně respektovat potřeby zvířat a nesnažit se dohnat například nedostatek pohybu přídavkem krmiva. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Laktující klisna

Autor: Lenka Datum: 27.05.2022 10:59
Dobrý den, děkuji moc za odpověď, vím že otruby nejsou ideální řešení,v březosti jsem podávala dávku max 0,5kg..jde mi hlavně o podporu laktace,kobyla je myslím jinak v dobrém výživovém stavu.mohu tedy navýšit sekanou trávu a oves a uberu otruby.. ječmen nemám k dispozici , ale mohu sehnat.kobyla tedy preferujete mačkané obiloviny a mash,ale obiloviny se asi nemáčí? děkuji moc za rady,L.F.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Pokud je to možné snažte se krmivo nenamáčet. Koně pak špatně potravu kousají, málo jí prosliňují a kvalita trávení se výrazně zhoršuje. Je dobré aby v této vysoké zátěži - laktaci měla k dispozici co nejvíce živin v rozumné množství jadrného krmiva. Tím se sníží nebezpečí vzniku žaludečních vředů a zlepšuje se laktace.

Oves můžete krmit, pokud s tím nemá problém, že by byla více nervózní. Ječmen pomáhá právě v případě, že vyšší dávky ovsa způsobují neadekvátní reakce koně.

Přeji hezký den. 

27.05.2022 18:31
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní