Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Hltání, prevence ucpání jícnu

Autor: Natálie Datum: 21.08.2022 06:39
Dobrý den, prosím, jakou byste doporučil prevenci proti hltání krmiva? Pomůže přidání oleje do krmné dávky nebo sůl ve žlabu, která ho zpomalí, napadá mě ještě přidávání řezanky, máčení krmiva ? Je dobré krmit granule s tímto složením při prevenci proti ucpaní jícnu? úsušky píce vojtěšky otruby pšeničné ječmen jablečné výlisky sušené řepné řízky sušené slunečnicový extrahovaný šrot rostlinný olej řepkový kukuřice melasa řepná Inaktivované kvasinky Saccharomyces cerevisiae NCYC R397 obohacené selenem Předem děkuji za odpověď a vaše rady. Přeji krásný den.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Proti hltání se toho moc udělat nedá z pohledu výživy. Je to většinou zlozvyk, který si kůň osvojí buď tím, že to okouká od matky, nebo jiných koní, nebo je to následek stresu při krmení, kdy s snaží všechno rychle zhltat, aby mu to nikdo nesežral. Tato situace může vznikat v odchovu hříbat ve větším stádě, kde se potkávají silnější jedinci se slabšími, nebo obecně i mezi dospělými koňmi ve stádě.

Důležité je zjistit, jestli není i v současné době váš kůň v podobné situaci, pokud ano, pomůže mi zajistit klid na žrádlo - box, přístřešek apod.

Kůň musí svou potravu vždy dobře kousat, tedy měla by být co nejtvrdší, používání měkkých krmiv celou situaci jen zhoršuje.
Proto nejsou vhodná různá müsli nebo šrotovaná krmiva. Nejlepší je používat granulovaná krmiva, granule s větším průměrem, které drží tvar a kůň je musí rozkousat. Při kousání důkladně sliní, takže potrava dobře klouže trávicí trubicí a nedělá problémy.

Vámi uváděná směs mi moc neříká, jak jsem psal, je důležitá jaká je to forma krmiva a jaký odpor koni klade při samotném kousání potravy.

Přeji hezký den.

22.08.2022 14:13
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní