Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa hobby koní

Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Krmná dávka pro a1/1

Autor: Eliška Datum: 30.08.2022 13:38
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně krmné dávky pro 7letého valacha a1/1. Valach je velmi klidný až líný, málokdy dopředný. Pouze na jaře/podzim projeví přebytek energie. Potřeboval by nabrat více svalové hmoty Pastvu bohužel moc bohatou nemáme. Je ve stádě se 4mi koňmi, kde je na spodině. Pracuje 4x týdně - z toho 2x jízdárna, 2 x vyjížďka. Práce do hodiny. Režim 12/12. Krmím i oves, ale v hlavě se to nijak neprojevuje. Momentálně jeho denní dávka obsahuje (rozdělena na 2x) 11kg sena, piv. kvasnice, 1kg Equisan granule+musli, Byla bych ráda, kdyby nabral více tuku a měl více energie. Děkuji za radu. K.
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Mohla by jste mi poslat fotografii vašeho valacha? Takto z textu nedokážu dobře odhadnout, jak jeho kondice aktuálně vypadá.

Každopádně, vámi popisovaná krmná dávka je na zlepšení kondice slabá. Doporučuji upravit takto:

Seno dávka je v pořádku, dá se říci, že můžete krmit ad-libitum (tedy co sežere :-))
Oves mačkvaný nebo hrubě šrotovaný 0,5 kg
HORSAL REKO 1,5-2 kg
pivovarské kvasnice nejsou potřeba, krmit je nemusíte

Přeji hezký den.

31.08.2022 06:54

Eliška Konieczna

Dobrý den, Děkuji za odpověď. Oves dostává mačkaný, 3/4 mázlíku denně, což by snad mohlo odpovídat 0.5kg. Dávku pro zlepšení kondice rádá zvýším. Můžu se zeptat proč piv. kvasnice ne? Co si myslíte o příkrmech? ŘŘ, mash, vojtěška.. Největší problém mám s množstvím jeho energie, které je opravdu málo. Myslím si také, že ve stádu není spokojen, i když je spíše samotár, je otloukánek. Což by mohlo mít také odraz na jeho fyzické kondici. Dneškem zavádíme změny, kde bude mít jednoho parťáka, který je s ním OK. Posílám aktuální foto a video cca měsíc staré. Děkuji za rady přeji hezký den

Videocapture 20220831 092236
31.08.2022 07:54

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Děkuji za doplnění. Z fotky je to dobře vidět, video se mi bohužel nespustilo.

- Pivovarské kvasnice jsou dobré pro zvýšení dotace bílkovin, pokud k tomu intenzivně pracujete, tak podporují růst svalové hmoty, ale to vy příliš nepotřebujete.
- Ptáte se na řepné řízky, pro zdravé koně, nemají příliš smysl, je to jen plnidlo trávicího traktu, bez většího efektu.
- Vojtěška je podobná jako pivovarské kvasnice, je to dobré krmivo pro mladé rostoucí koně, nebo naopak pro staré, kde je potřeba zvýšit příjem bílkovin, pro snížení hubnutí.
- Mash je vlastně původně lék - pomůcka, zejména pro koně, kteří mají problém s příjmem krmiva - staří koně, koně po úrazech, ale pro zdravé koně je to naprosto zytečné, navíc pracné a hygienicky nebezpečné. Když kůň žere pomalu, tak mu mash v žlabu za pár hodin začně kvasit a pak se nesežere vůbec, nebo může způsobit poruchy trávení.

Váš valach je dobře nasvalený, jen je možné, že je to typ A 1/1, který nikdy nebude příliš tučný, tedy nebude ukládat přebytek tukových zásob.
Samozřejmě tomu nepomáhá, pokud je ve stáda na spodním příčkách sociálního pořadí, protože je ve stresu a tím spotřebovává více energie než by bylo dobré. Změna stáda, jak popisujete bude jen výhoda.

Psala jste, že mu nedělá oves problém, že po něm nebyl příliš veselý, tak vyzkoušejte zvýšení na 1 kg denně a uvidíte, jestli bude mít více jiskry a budete tak více spokojená. 
Kdyby to bylo moc, můžete vždy ubrat.

Zbytek krmné dávky tak jak jsem psal výše.

Hezký den přeji.

31.08.2022 15:52

Eliška Konieczna

Dobrý den, moc děkuji za váš názor. Začnu změnou stáda, navýším krmnou dávku a poté budu experimentovat s ovsem. Mačkaný ječmen, kukuřice, pomalejší energie - mohla by být v něčem lepší v mém případě? Pěkný den přeji.

01.09.2022 08:16

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Správně nejen s ovsem, ale i obecně se změnou krmné dávky, je potřeba "experimentovat", tedy postupně změnu nasadit a reagovat na projevy vašeho koně.

Píšete, že se váš valach má spíše projevy malé jiskry, ta se dá zvýšit právě ovsem, působením aveninu.

Kukuřice je spíše pro tvorbu zásobní energie, ječmen je někde mezi. Pokud bude krmit HORSAL REKO, tak ten obsahuje jak kukuřici, tak i ječmen, takže by jste měla v krmné dávce obsaženy obě dvě krmiva.

Přeji hezký den. 

01.09.2022 09:27
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní