Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa sportujících koní

Sportující koně jsou všichni koně, kteří vykonávají trvale střední a těžkou práci. Do této kategorie můžeme zařadit různé druhy koňských sportů, od westernového ježdění přes parkur až po dostihy. Limitující živinou pro všechny tyto koně je dostatek energie.

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Otoky zadních končetin

Autor: Lucie Datum: 25.09.2022 21:35
Dobrý den, Mám 12leteho valachav tréninku. Má režim na noc box přes den výběh. V minulosti prodělal flegmonu zadní pravé nohy. Nyní po léčbě zánětu stejné končetiny. Neustále pritekaji zadní spenky do obřích rozměrů. Po chůzi či ježdění nohy jako proutky. Výživa na den cca 600g vojtesky 600g musly energys coldmix 600g granule skladaku a 600g rýžové otruby přídavek Vít gelapony selenenium. Nutno podotknout že nemá travnatý výběh pouze seno. Je 183 cm vysoký je těžké ho,, vykrmit,, aby nevypadal jako kostra. Je nějaké řešení, aby otoky nebyli? Pokud dávám nonstop zateplovací kamase otoky jsou mizivé. Děkuji za odpověď a radu Hlozkova
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Vaše krmná dávka je nastavená extrémně do přebytku bílkovin. To je zákaldní důvod proč vašemu valachovi otékají přes pobyt v boxu nohy.
Je dobře dávat kamaše, ty umožní stálou teplotu pod nimi a dochází k intenzivnímu prokrvení, nicméně to není univerzální řešení.

Nevím, proč máte takto nastavenou krmno dávku, ale je opravdu špatně, mimo jiné je to velká zátěž jater a ledvin pro vašeho koně.

Jak reagoval na oves, případně ječmen, jestli jste ho dříve krmila?
Jakou práci s ním děláte, na jaké sporotvní úrovni?

Upravil bych denní krmnou dávku takto:

seno ad libitum (10-12 kg)
2-2,5 kg HORSAL REKO
0,5 kg rýžové otruby

Napiště mi ještě odpovědi na moje doplňující otázky, pak můžeme ještě krmnou dávku upravit, aby ještě lépe vyhovovala vašemu valachovi.

Přeji hezký den.

26.09.2022 06:59
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní