Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Výživa chovných klisen a sajících hříbat

Kojící klisny a sající hříbata je velmi citlivá kategorie. Zejména zde musíme plně respektovat potřeby zvířat a nesnažit se dohnat například nedostatek pohybu přídavkem krmiva. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Výživa klisny v laktaci Amerického plemene

Autor: Soňa Datum: 12.11.2022 14:25
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně výživy klisny American Paint Horse 12 let která má pod sebou 4. měsíční hříbě. Management mají volné ustájení, téměř bez pastvy po celý rok, seno nonstop v síti. Kobyla je lehce krmitelná a dosti mléčná. Po porodu mi byla doporučena dieta, hříbě rychle rostlo, mělo mírně přikleklý postoj. Po vysazení jádra okamžité zlepšení. Nyní klisna zhubla, mírná viditelnost žeber, jinak je kulatá, osvalená, senný pupek a absencí práce ztráta osvalení v oblasti hřbetu. Pomalu začíná chodit pravidelně pracovat 2-3x do týdne. S ohledem na americké plemeno a je-li v laktaci + práce (odstav neplanuji, hříbě zůstává doma) doporučili by jste mi prosím vhodnou skladbu krmiva, popřípadě konkrétní značku? Je rozumné krmit klisnu bezobilně? Děkuji. S pozdravem, Soňa Madarová
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý večer.

Když objednáte HORSAL W1 přímo na E-shopu, dovezou vám krmivo až na místo, které si určíte.
Bohužel s krmivy Energy´s mám velmi špatné zkušenosti, tak je nemohu doporučit.

Snažím se doporučovat, jen to, co funguje a čemu mohu věřit.

Hezký den přeji.

12.11.2022 18:27

Soňa Madarová

Chápu, ale ráda bych se vyhla objednávání přes internet a zbytečně tak platit dopravu navíc, když můžu nakoupit v jezdeckých potřebách s kamennou prodejnou kterou mám po cestě. K dispozici jsou krmiva značky Fitmin, Havens, Hoveler, Energys, Red Mills, a Pavo

12.11.2022 18:46

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Já vám rozumím, ale při objednávce na E-shopu zaplatíte dokonce ještě méně než na kamenné prodejně.

Firma Schaumann ČR má nastavené ceny tak, aby se vyhla maržím prodejců v kamenných prodejnách, cílem je výhodná konečná cena pro zákazníka.

 

 

 

12.11.2022 19:41

Soňa Madarová

Děkuji ta rychlou odpověď. Bohužel krmivo Horsal je pro mě hůře dostupné. Dle složení mi připadá i hodně podobné Energys Extra. Co myslíte? Popř. pokud by jste mi doporučil ještě jinou alternativu budu moc ráda. Hezký večer.

12.11.2022 18:24

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Je to tak jak popisujete, bez práce je udržení dobré kondice problematické.

Nyní jste začala opět s klisnou pracovat, takže se situace bude postupně zlepšovat. Je dobré celkově zlepšit úroveň výživy přídavkem jádra.
Nicméně bude stačit malé množství, začal bych na 0,5 kg denně HORSAL W1.

Až začnete pracovat více je možné dávku zvednout na 1 kg denně. Pozorujte její kondici a také chuť do práce, jaká je během práce i po ní. Jestli není příliš unavená, má dostatek energie i během práce.

Přeji hezký den.

12.11.2022 17:05
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní