Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Základní zásady výživy koní

Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Kobylka 26 let

Autor: Dagmar Datum: 22.04.2024 15:15
Dobrý den, velice prosím o radu. Nečekaně se mi minuly rok v srpnu vrátila kobylka, kterou jsem měla před 10 ti lety. Aktuálně ji bude 26 let, výška kvh 155. Kobylku jsme u majitele navštěvovali, měla se vzhledově dobre. Bohužel tam zůstat nadále nemohla, tak jsme v říjnu přešli do jiného místa, se stejným režimem 24/7 + navíc s krmenim koňské senáže na stridačku se senem. Dekovaná při nepříznivém počasí. Kobylka cca pred dvěma týdny pohubla a ztratila na svalové hmotě. Také dodám ze zimní období byla více unavená a pospávala si. Před 1,5 měsícem se dělali zuby. Bohužel momentálně se dvěmi dětmi není v mých silách každý den za ni dojíždět a procházkovat, nebo se ji jinak více vjenovat, takže je výběhový povaleč. Velkým problémem jsou kopyta, ty jsou od bývalého majitele trosku zanedbaná a jsou ve špatném stavu, které, jak jsem se nově dozvěděla od fyzio, budou za chvíli nehodící- ale každý to vidí jinak a pestrost názoru na její kopyta je velká. Jedno kopyto by údajně mělo mít hnilobu - zase se několik kovářů neshoduje na konečném verdiktu, zda tam je nebo není. Po konzultaci stavu s paní na výživu koni, mi bylo doporučeno přikrmovat rýžovými otrubami, sójou + selen. Dle fyzio zbytečné, když nema zátěž. Moc bych poprosila Vás o názor a radu co by pro ni bylo nejvhodnější a také ještě na názor krmeni vojtěškou. Přikládam foto kopyt, tyto výřezy udělala paní kovářka, která, ale kobylku běžně nedělá, byla to jednorázová akce, která dle mého spíše uškodila. Předem moc dekuji Rezková
Img 8497
Diskuze v rámci dotazu

Dagmar Rezková

Img 8494
22.04.2024 15:19

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Kopytní rohovina roste stejně jako naše nehty neustále. Pokud organismus nemá k dispozici dostatek potřebných látek pro výstavbu kvalitní rohoviny, vyskytnou se defekty.
Podle všeho měla vaše kobylka deficit účinných látek - žádné vitamíny, minerály, stopové prvky.
Něco sice získá ze sena, ale navíc je její věk komplikací, protože tím se trávení zhoršuje a organismus není schopen pracovat se živinami, tak jako v plné síle.

Navrhoval bych vám přidávat buď HORSAL REKO nebo  HORSAL Metabolic Müsli v dávce 1 kg denně, tak dostane potřebné živiny i účinné látky.

Nyní už bude na pastvě, nebo není v jejím ustájení možná?

Přeji hezký den. 

23.04.2024 07:43

Dagmar Rezková

Dobrý den, moc děkuji za odpověď .Zapomela jsem zmínit, ze pastvu má, ale není to žádný velký travnatý porost, je to klasicky výběh vyzobaný od koní. Ale snažím se alepon 1x týdne dojíždět a brát ji na louku se napást.Dále jsem nezmínila ze dostává Biotin už dlouhou dobu, i u bývalého majitele dostávala. Děkuji Rezková

23.04.2024 08:50

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Takže to za pastvu považovat nemůžeme. Klasicky pastva je, že koně mají k dispozici neustále 10-15 cm porost, z kterého jsou dobře živi.

Pak bych navrhoval ke směsím, které jsem psal (REKO nebo Metabolic Musli) přidat 0,5 kg sušené vojtěšky nebo 0,25 kg sojového extrahovaného šrotu.
Nevím co bude pro vás dostupnější.

Celková krmná dávka bude vypadat:

Seno bez omezení
1 kg REKO nebo MUSLI
0,5 kg vojtěškové úsušky nebo 0,25 kg sojový extrahovaný šrot

Přeji hezký den.

23.04.2024 17:13
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní