Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy.
Dobrý den, pane Kořínku,
mohu se Vás prosím zeptat na několik otázek.
Zajímalo by mě, jak je to s černým ovsem, někteří ho vychvalují, jiní tvrdí, že je stejný jako tradiční světlý. Dočetla jsem se, že musí jít snad o speciální odrůdu černého ovsa, ale informace se velmi různí - jde mi o nutriční složení nebo o DE.
Poté mi ještě napadlo, jaká je vůbec úspěšnost probiotik. Jsou to kmeny symbiotických bakterií, je vůbec možné je úspěšně dostat až do slepého střeva? Nezničí je již dříve silně kyselé prostředí žaludku?
Mockrát Vám děkuji za Vaši ochotu a čas k odpovídání na všechny dotazy.
s pozdravem a přáním hezkého dne
Veronika Roubová
Dobrý den.
Černý oves je forma ovsa setého, které je mezi ovsem nahým a ovsem pluchatým.
Má méně pluch a tím i vyšší obsah energie, ale stále obsahuje dostatek vlákniny z pluch. Je to vidět z tabulky, jak jsem psal černý oves je mezi pluchatým a nahým. V každém případě je to oves, obsahuje avenin a funguje stejně ("leze koním do hlavy")jako jiný oves.
|
Jednotka v kg |
Oves setý krmný (pluchatý) |
Oves nahý |
Ječmen krmný |
Pšenice ozimá |
Kukuřice |
Sušina |
g |
880 |
880 |
880 |
880 |
880 |
NL |
g |
115,4 |
153,0 |
119,5 |
114,4 |
94,7 |
NL koně |
g |
86,2 |
121,9 |
95,2 |
91,1 |
75,5 |
Tuk |
g |
38,2 |
84 |
22,1 |
22 |
39,3 |
Škrob |
g |
402,9 |
536,3 |
566 |
595 |
593 |
Vláknina |
g |
101,9 |
20,5 |
44,3 |
26,4 |
23,8 |
Cukry |
g |
12,3 |
13,5 |
31 |
30 |
33,1 |
Str. energie koně |
MJ |
11,6 |
13,1 |
12,9 |
13,6 |
13,7 |
Vápník |
g |
1,3 |
0,9 |
0,7 |
0,6 |
0,4 |
Fosfor |
g |
3,8 |
4,5 |
3,7 |
3,8 |
3 |
Lyzin |
g |
4,6 |
7,2 |
4,2 |
3,2 |
2,6 |
Methionin |
g |
1,8 |
2,8 |
2 |
1,8 |
1,7 |
M+C |
g |
5,3 |
6,7 |
4,7 |
4,3 |
3,7 |
Probiotika jsou bakterie mléčného kvašení a pracují přímo v tlustém a slepém střevě - udržují rovnováhu a pH na správné úrovni. V žaludku se jim nic nestane i když tam krátkodobě klesá pH až na hodnotu 2,7-2,8. Bakterie jsou odolné proti nízkému pH, neničí je to, jen se nemnoží.
To je rozdíl proti kvasinkám, které se některé firmy nesmyslně snaží nabízet pro koně ( a další monogastry) i když musí (nebo by tedy měli) vědět, že kvasinky njesou tolerantní k nízému pH a většina jich pobyt v žaludku nepřežije a do střev se dostává pouhý zlomek z toho za co zákzaník zaplatí (dá se to nazvat i podvod).
Přeji hezký den.
Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.