Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu OŠETŘOVATEL KONÍ

Rubrika

Základní zásady výživy koní

Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

černý oves, probiotika

Autor: Veronika Datum: 05.03.2015 21:57

Dobrý den, pane Kořínku,

mohu se Vás prosím zeptat na několik otázek.

Zajímalo by mě, jak je to s černým ovsem, někteří ho vychvalují, jiní tvrdí, že je stejný jako tradiční světlý. Dočetla jsem se, že musí jít snad o speciální odrůdu černého ovsa, ale informace se velmi různí - jde mi o nutriční složení nebo o DE.

Poté mi ještě napadlo, jaká je vůbec úspěšnost probiotik. Jsou to kmeny symbiotických bakterií, je vůbec možné je úspěšně dostat až do slepého střeva? Nezničí je již dříve silně kyselé prostředí žaludku?

 

Mockrát Vám děkuji za Vaši ochotu a čas k odpovídání na všechny dotazy.

s pozdravem a přáním hezkého dne

 

Veronika Roubová

Diskuze v rámci dotazu

Ing. Dušan Kořínek, Ph.D.

Dobrý den.

Černý oves je forma ovsa setého, které je mezi ovsem nahým a ovsem pluchatým.
Má méně pluch a tím i vyšší obsah energie, ale stále obsahuje dostatek vlákniny z pluch. Je to vidět z tabulky, jak jsem psal černý oves je mezi pluchatým a nahým. V každém případě je to oves, obsahuje avenin a funguje stejně ("leze koním do hlavy")jako jiný oves.

 

Jednotka

v kg

Oves setý krmný (pluchatý)

Oves nahý

Ječmen

krmný

Pšenice ozimá

Kukuřice

Sušina

g

880

880

880

880

880

NL

g

115,4

153,0

119,5

114,4

94,7

NL koně

g

86,2

121,9

95,2

91,1

75,5

Tuk

g

38,2

84

22,1

22

39,3

Škrob

g

402,9

536,3

566

595

593

Vláknina

g

101,9

20,5

44,3

26,4

23,8

Cukry

g

12,3

13,5

31

30

33,1

Str. energie koně

MJ

11,6

13,1

12,9

13,6

13,7

Vápník

g

1,3

0,9

0,7

0,6

0,4

Fosfor

g

3,8

4,5

3,7

3,8

3

Lyzin

g

4,6

7,2

4,2

3,2

2,6

Methionin

g

1,8

2,8

2

1,8

1,7

M+C

g

5,3

6,7

4,7

4,3

3,7

 

Probiotika jsou bakterie mléčného kvašení a pracují přímo v tlustém a slepém střevě - udržují rovnováhu a pH na správné úrovni. V žaludku se jim nic nestane i když tam krátkodobě klesá pH až na hodnotu 2,7-2,8. Bakterie jsou odolné proti nízkému pH, neničí je to, jen se nemnoží.
To je rozdíl proti kvasinkám, které se některé firmy nesmyslně snaží nabízet pro koně ( a další monogastry) i když musí (nebo by tedy měli) vědět, že kvasinky njesou tolerantní k nízému pH a většina jich pobyt v žaludku nepřežije a do střev se dostává pouhý zlomek z toho za co zákzaník zaplatí (dá se to nazvat i podvod).

Přeji hezký den.

06.03.2015 21:35
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní