Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o sestavení krmné dávky pro moji kobylu - A1/1 - 11 let. Je drobnější postavy, po dostihové kariéře. I když se snažíme, tak je stále dost hubená. Máme k dispozici mačkaný ječmen, granulovanou vojtěšku a řepné řízky, pšenicné otruby, lněné semínko a kukuřici.
V lednu měla úraz na hluboké šlaše, nyní už normálně jezdí - lehká zátěz 6x týdně, ale šlacha pořád pracuje - někdy před, někdy i po zátěži naběhne (není suchá). Teď dostává denně 3,5 litru mačkaného ječmene, 2 litry otrub, 3 hrstky granulované vojtěšky, 2 hrstky řepných řízků a cca 60 gramu mletého lněného semínka a vitamíny. Kukuřici zatím nedáváme.
Děkuji Nečesalová
Dobrý den.
Nedokážu přesně odhadnout v jaké kondici nyní vaše kobylka je. Pokud má dobře nasvalenou záď a hřbet a není jí vidět více jak 2-3 poslední žebra, tak to odpovídá věku, plemeni a sportovnímu zatížení.
Určitě bych krmnou dávku změnil. Otruby a řízky nejsou krmivo a koním nic nepřináší, naopak mohou být i škodlivé. Zejména otruby v tomto množství mění nepříznivě poměr vápník/fosfor!
Můj návrh dávky:
seno podle její chuti
ječmen 1-1,5 kg
kukuřice 0,5-1 kg
lněné semínko 0,1 kg - jen po dobu přelínávání, potom už nemá smysl
HORSAL EXKLUSIV 0,1 kg (nevím jaké vitamíny používáte nyní, ale tento doplněk má výbornou cenu a správný poměr účinných látek)
Celkvé množství jádra je v současné době příliš vysoké, je lepší začínat na nižších dávkách a používat krmiva s vysokou koncetrací živin, aby nebylo nutné jich krmiv hodně. Nižší dávka jádra lépe prospívá koňskému zažívání, které je stavěné na objemná krmiva (pastva, seno) a jádro je pro ně zátěží.
Přeji hezký den.
Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.