Musíme vždy respektovat fakt, že kůň jezvíře, které má svůj organismus "konstruován" tak, aby dokázal svým predátorům rychle utéct. Proto umí přijímat potravu po malých dávkách, ale zato po celý den i noc. Když nebudeme brát ohled na tento základní fakt, můžeme mu nadělat velké problémy.
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Vlastním valacha ve věku, 2,5 roku, který byl v září 15 kastrován. Po kastraci nijak rapidně nepohubnul, ale ani se teď nijak zásadně nepřipravuje na zimu. Jeho krmení se skládá z 1,5 kg ovsa, 7 kg sena, seno dostává i do výběhu a je podestlán slámou, kterou také rád baští. Problém nastává, že při vyšších dávkách ovsa občas mívá k ránu přiteklé zadní spěnky a tak nevim, zda by nebylo lepší oves nahradit jiným jádrem, třeba ječmenem nebo kukuřicí. Chtěl bych znát Váš názor na krmení mladého koně sladovým květem, moji známí tím krmí, ale koně, kteří už pracují, tak nevim, abych tomu mému nějak neublížil.
Děkuji za radu.
Dobrý den.
Předpokládám, že s vaším valachem ještě nijak moc nepracujete.Proto mu také otékají nohy, potřebuje k této dávce jádra dostatek pohybu.
Proto bych rozhodně dávku ovsa nezvyšoval. Pokud opravdu nic nedělá, mělo by mu stačit cca 0,5 kg ovsa jen na přilepšenou. Základní výživu by měl mít ze sena.
Je možné uvažovat o kukuřici v kombinaci s ovsem ideálně v poměru 1:1, tedy 0,25 kg ovsa a 0,25 kukuřice hrubě šrotované.
Ječmen bych nedával, pokud mu natékají nohy už nyní po ovsu, mohlo by to být po ječmeni ještě horší.
Ještě by také bylo dobré dát mu k dispozici kvalitní vitamínověminerální doplněk, například HORSAL EXKLUSIV do ovsa nebo HORSAL LECKSCHALE jako liz k volnému přijmu.
Doplnění pčinných látek pomáhá při přelínání do zimní srsti, jejich nedostatek může ovlivnit kvalitu srsti a tak i odolnost koní v zimě.
Hezký den přeji.
Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.