Podle posledního statistického sčítání počtů koní je nejpočetnější právě kategorie "hobby koně". Často se právě u těchto koní dělá ve výživě největší množství chyb. Někdy to může být z neznalosti, nebo právě ze snahy dát mému koňovi něco navíc, i když to vůbec nepotřebuje.
Takže pokud jsem dobře pochopila tak bych začala krmit: Přes zimu- seno nonstop, cca 0,5 kg krmiva Horsal Sport ráno a tu samou dávku večer, podle energie koníka ječmen+kukuřici.
Přes léto- seno nonstop, cca 0,5-1 kg (podle zátěže) krmiva Horsal Sport ráno a tu stejnou dávku večer, opět podle energie koně ječmen+kukuřici.
Ještě bych se chtěla zeptat jestli je hodně velký rozdíl mezi mačkaným ječmenem a šrotovaým ječmenem. A podle čeho poznám že mám přidat dávku granulí, kdyby koníkovi nevyhovovala ta psaná výše a na to samé se chci zeptat i v případě ječmene s kukuřicí.
Děkuji za odpověď, Machovská
Dobrý den.
Ano, pochopila jste to úplně přesně, tak jsem to myslel.
Rozdíl mezi celým, mačkaným nebo šrotovaným zrnem je v rychlosti příjmu a kousání. Kůň musí všechno krmivo důkladně rozkousat aby ho dokázal dobře strávit.
Současně s kousáním krmivo prosliňuje a to je důležité pro zdraví žaludku.
Pokud je krmivo jemné, tak nekouše jen rychle polyká a potravu neprosliní. Je tedy lepší aby hrubost jadrného krmivy byla co největší aby musel kousat.
U malých dávek to sice až tak nevadí, ale rozmazlit koně není tak těžké, pokud se naučí nekousat, tak když mu následně dáte hrubší potravu také ji nekouše a polyká, ale ta z něj vychází ve výkalech a zhoršuje trávení ve střevech.
Množství granulovaného krmiva a ječmene lze regulovat podle kondice a chování, pokud by se kondice zhoršovala přidejte granule, když budete chtít přidat jiskru tak obiloviny.
Přeji vám hezký den.
Mockrát vám děkuji. Moc jste mi pomohl. Ještě dnes si granulky objednám, tak uvidíme. Mějte se! :)
Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.