Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
...

Získejte odpovědi nejen na své dotazy
v online kurzu ORGANIZACE A PLÁNOVÁNÍ TRÉNINKU KONÍ

Rubrika

Výcvik jezdce začátečníka

Cílem výcviku je pomoci začátečníkům v momentě, kdy zjišťují, že jízda na koni není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. Poradenství zaměřené na jezdecké začátky vysvětluje, jak začít a na co se v první řadě zaměřit. 

Vlozit dotaz 4717e1695ca0191cb6d08a1351e80e171784103be4122271ca7b7e94685cb1be
Dotaz

Nasvalení

Autor: Tereza Datum: 27.12.2018 15:17
Dobrý den , chtěla bych se zeptat jak nasvalit mojeho koníka . Mám kobylku fríšáka , byla vždycky krásné zaoblená ale je po hribeti a odpadly ji svaly hlavně na zádech a na zádi . Už jsem koukala na internetu na různé rady a tak ale je to skoro všechno založeno na udidle a já jezdím bez udidla . Poradili by jste mi nějak prosím ? Předem děkuji .
Diskuze v rámci dotazu

Ing. Daniel Toušek

Dobrý den,

dovolím si odpovědět odkazem na podobný dotaz, na který jsem zde již odpovídal. S tím, že nemám zkušenosti s Friskými koňmi, avšak práce s koňmi v základu by měla být podobná. Fríský kůň udajně více trpí na problémy zad díky exteriérově výše nasazenému krku. Zároveň bych řekl, že asi nejde o to, zda jezdíte bezudidlově či s udidlem, podstatné je, zda v tom daném způsobu jízdy jste jezdecky schopna koně vybídnout k protažení krku a tedy i zádového svalu.

Ještě dodám, že osvalení je tzv. objemová práce, tedy cválání pomalu (250 - 350m/min) nebo i dlouze vyklusávat do 30 min v jednom tahu. Na vše kůn musí být navykán postupně a nepřetahován.

ZDE je odkaz na moji delší odpověď na téma nasvalení.  

Doporučil bych Vám i lonžování, které samo o sobě lze dělat i bezudidlově, akorát koním přichází na protažení si postupně sám. Nicméně můj názor je, že jezdecký kůň resp. jezdec by měl či mohl zvládat základní jízdu i na stihlovém udidle. Jedná se o základní dovednost jezdce i koně a k tomu výtečně slouží právě i praktické lonžování. Sám tímto způsobem měsíc připravuji plnokrevné ročky na obsednutí a ideálním způsobem tito mladí koně při prvním nasednutí již umí a znají základní kontakt udidla. Vše souvisí se vším. Opakuji, že zkuste najít i bez udidla způsob, jak koně na svůj povel vybídnout k vytažení ve všech třech chodech a pak není v ničem problém. 

Pokud by jste měla k tomu další dotaz, nebo by jste mě mohla seznámit s radamy, které jste tak různě na toto téma získala, byl by to zajímavý podnět k diskusi. ))) 

ZDE Odkazuji Vás také na kurz lonžování, akorát dnes tomu končí vánoční sleva 50% 

 

S pozdravem 

 

Daniel Toušek 

Jízdárna Radonice 

31.12.2018 14:38
O nás

Portál Školicího centra Svazu soukromých chovatelů koní nabízí přístup k odborným informacím týkající se chovu a užití koní. Vzdělávací obsah je připraven s důrazem zvýšit kvalifikaci a zlepšit praktické dovednosti odborné i laické veřejnosti.

Sledujte nás
newsletter

Chcete dostávat novinky přímo do Vašeho e-mailu?

© Copyright 2020 Svaz soukromých chovatelů koní